Fotografija: Foto: Tomislav Ević
Galerija
Foto: Tomislav Ević

Motocross spektakl u Prekopakri: Kelava trijumfirao, Lenče na postolju i nitko nije stradao

Utrku su odlično organizirali članovi Moto kluba Pakrac-Lipik, a ovo je ujedno bila prva od ukupno planiranih devet utrka otvorenog prvenstva Hrvatske u motocrossu



Idealni vremenski uvjeti, odlično pripremljena i uvijek zanimljiva i atraktivna staza puna dugačkih skokova, čak 105 vozačica i vozača iz Hrvatske, Slovenije i Bugarske raspoređenih u 12 kategorija, rezime je tradicionalne motocross utrke "Bljesak 2021." koja je jučer 2. svibnja vožena na motocross stazi Matkovac u Prekopakri pored Pakraca.

Foto: Tomislav Ević
Foto: Tomislav Ević

Utrku su odlično organizirali članovi Moto kluba Pakrac-Lipik, a ovo je ujedno bila prva od ukupno planiranih devet utrka otvorenog prvenstva Hrvatske u motocrossu.

Utrku je svečano otvorila gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević koja je, govoreći o važnosti VRO Bljesak za ovaj kraj, istaknula kako je u današnje vrijeme jako važna i ova motocross utrka i poželjela je organizatorima da istraju u naporima u daljnjoj organizaciji. Vozačima je sreću poželio i dr. Srećko Margetić, dopredsjednik Hrvatskog motociklističkog saveza.

Bez liječničkih intervencija

Ono što je svakako najvažnije istaknuti je da liječnička služba jučer na Matkovcu nije imala niti jednu intervenciju. Tijekom treninga i tijekom čak 14 utrka dogodilo se nekoliko lakših padova, srećom bez posljedica i ozljeda. Najviše pažnje posjetitelja izazvale su utrku u kojoj su se utrkivali vozači elitnih klasa MX Open i MX 2 Matija Kelava (Moto klub Kelava 97) je u klasi MX Open bio najbrži u obje vožnje ispred Mateja Jaroša (MK Požega promet) i Luke Crnkovića (MK Zagreb).

Foto: Tomislav Ević
Foto: Tomislav Ević

U MX 2 vodila se najneizvjesnija borba, a nakon dvije vožnje pobjedu je odnio Nikola Hranić (MK Bedekovčina) ispred Marka Tumbria (MCK Zagreb) i Luke Kunića (MK MX Šipek). Domaći vozač Matija Tessari, član Moto Kluba Pakrac Lipik u prvoj vožnji je zapeo već na startu, a u drugoj je završio na 11. mjestu.

Utrke u kategoriji B-250 obilježio je duel Danijela Despića (MK MX Šipek) i Mislava Celjaka (MŠD Zabok), a odličan je bio i domaći vozač Josip Tessari, član MK Pakrac-Lipik. On je prvu vožnju završio na 3. mjestu, a u drugoj mu se u jednom skoku motor previše nagnuo naprijed i zahvaljujući dobroj fizičkoj pripremljenosti, spretnosti i sreći izbjegao je težak pad. Ipak, prizemljenje je bilo toliko žestoko da je ipak morao odustati.

Foto: Tomislav Ević
Foto: Tomislav Ević

Klasu B-Open obilježio je Vedran Šrajber (EK Emalino Oriovac) koji je na svojoj Hondi bez konkurencije bio najbrži u obje utrke.

Juniori su vozili u dvije klase i to MX 50 i MX 65, a u obje je svoje vozače imao MK Pakrac-Lipik.

Lenče u problemu s motorom

U Klasi MX 50 pobjednik u obje vožnje je bio Slovenac Najc Kralj, ali je u prvoj vožnji domaći vozač Stefan Lenče bio nadomak osvajanju prvog mjesta. Imao je značajnu prednost u odnosu na Slovenca, ali samo nekoliko minuta prije kraja utrke otkazao mu je motor i morao je odustati. U drugoj utrci je bio 2. pa je u ukupnom poretku završio na 6. mjestu. U ovoj klasi MK Pakrac-Lipik imao je još dva predstavnika, Leo Dvorski osvojio je 4., a Leon Tonković 9. mjesto.

Foto: Tomislav Ević
Foto: Tomislav Ević

U Klasi MX 65 pobjednik je Alex Novak (MCK 97), a Stefan Lenče je u ovoj klasi završio na 8. mjestu. Vrlo atraktivne su bile utrke klase MX 85 gdje se vodio dvoboj između Ofira Tzemacha (MK MX Šipek) i Šimuna Ivandića (TRP MCK Marović), a od domaćih vozača Jure Kos osvojio je 7., a Noa Polenus 11. mjesto.

Kod žena u MX 85 u konkurenciji su bile 3 vozačice, a najbrža je bila Enola Šamu (MK Požega promet).

Foto: Tomislav Ević
Foto: Tomislav Ević

Veterani su bili podijeljeni u dvije klase. Među veteranima A pobjednik je bio Borut Koščak (MCK Jaska), a kod veterana B Slovenac Alojzij Fortuna, inače vozač koji dominira i sa 62 godine na leđima.

Spektakularna utrka quadova

A pomalo neočekivano, najspektakularnija utrka jučerašnjeg dana bila je posljednja utrka programa, u kategoriji quadova. Prava je šteta što je većina gledatelja već otišla pa nije vidjela seriju spektakularnih odustajanja, prevrtanja i doslovno raspadanja quadova. To je razlog što je od ukupno šest vozača, koliko ih je krenulo na sa starta, do cilja stiglo njim samo troje. Prvi je ciljem prošao Marin Galić (MK MX Šipek), a budući da je u prvoj utrci najbrži bio Bugarin Pavel Kashov, njih dvojica su podijelili ukupnu pobjedu.

Foto: Mario Barać
Foto: Mario Barać

Foto: Mario Barać
Foto: Mario Barać

Foto: Mario Barać
Foto: Mario Barać

Foto: Tomislav Ević
Foto: Tomislav Ević

_______________________

Tajnik Straga: Sretni smo

Marko Straga, tajnik Moto kluba Pakrac-Lipik s razlogom je nakon utrke bio jako zadovoljan.

- Sretni smo prije svega što smo uopće u ovoj situaciji u kojoj svi živimo imali prilike organizirati našu motocross utrku. Lani nije bilo utrke iako smo tri puta pomicali termin održavanja; 3. svibnja na 19. srpnja i konačno 19. rujna, ali ju zbog epidemiološke situacije nije bilo moguće održati. Malo nas je iznenadio i jako velik interes vozača koji su došli na utrku, ali očito je da su vozači jako željni utrka. Zato se nadamo da će ih tijekom narednih mjeseci biti još.

Bez obzira na veliki broj sudionika, dobro smo se pripremili i u smislu provođenja epidemioloških mjera i svi vozači su imali sigurne uvjete prije svega u svojim boksovima, ali i oko staze. Što se tiče same utrke, sad mogu reći da je staza bila pripremljena vrhunski, a potvrda toga je da je izdržala sve napore koje su joj vozači priuštili i pri tome se na zadovoljstvo svih nas nitko nije ozlijedio. Zasluge za to idu mnogobrojnim volonterima, njih više od 100 koji su bili uključeni u organizaciju utrke i u ime kluba im se i ovom putem zahvaljujem - rekao je poslije utrke tajnik Kluba Marko Straga.

Foto: Tomislav Ević
Foto: Tomislav Ević

Foto: Tomislav Ević
Foto: Tomislav Ević