Fotografija: Foto: Pučko otvoreno učilište Daruvar
Galerija
Foto: Pučko otvoreno učilište Daruvar

Mjesec našeg filma u Daruvaru: "Besplatno pogledajte čak četiri sjajna domaća naslova"

Danas je na repertoaru dokumentarac "Uvozne vrane" i film "Kratki izlet", a sutra animirani film "Bla" i igrani film Fadila Hadžića "Službeni položaj"



U nastavku revije "Mjesec našeg filma", ovog vikenda možete besplatno pogledati čak četiri naslova.

Prva dva filma prikazuju se već danas od 17 sati, a riječ je o dokumentarnom filmu "Uvozne vrane" iz 2004. kojeg je režirao Goran Dević i igranom filmu "Kratki izlet" iz 2017. redatelja Igora Bezinovića.

Paralela s Daruvarom

Dokumentarni film "Uvozne vrane" traje svega 21 minutu, a govori o tome kako su se u rodnom gradu autora filma Gorana Devića razmnožile vrane pa ih stanovnici tretiraju kao privremene i neželjene goste. No autor je povukao i paralelu, pa se film može gledati i iz drugog kuta, ako vrane usporedimo s novopridošlim ljudima.

Foto: Pučko otvoreno učilište Daruvar
Foto: Pučko otvoreno učilište Daruvar

- Ovaj film bi mogao biti zanimljiv Daruvarčanima jer i naš grad opsjedaju vrane, pa bi ga umjesto Ždralov grad mogli mirne duše zvati Vranin grad (mađarski: Daru- var, Varju- var). Osim toga, kao i u filmu, i u Daruvaru su svojevremeno kolale urbane legende kako su prvi par vrana donijeli menadžeri Dalita iz nama istočnih krajeva regije - kažu u Pučkom otvorenom učilištu u Daruvaru.

Odmah nakon ovog dokumentarca na repertoaru je dokumentarno-igrani film "Kratki izlet" koji traje 75 minuta. Film prati mladića u kasnim dvadesetima Stolu koji ljeto provodi u Istri tulumareći po festivalima.

Foto: Pučko otvoreno učilište Daruvar
Foto: Pučko otvoreno učilište Daruvar

Jednoga dana susreće svog znanca Roka koji njega i nekolicinu ostalih poznanika nagovara da mu se pridruže u potrazi za obližnjim samostanom sa srednjovjekovnim freskama. No nakon što im se pokvari autobus, a oni se putem izgube, njihov kratki izlet prerast će u alegorijsko putovanje u nepoznato.

Nagrađivani film Fadila Hadžića

U subotu, 11. svibnja, od 17 sati besplatno pogledajte animirani film "Bla" redateljice Martine Meštrović iz 2013. i igrani film "Službeni položaj" kojeg je 1964. režirao poznati filmski redatelj i scenarist, dramski pisac i komediograf Fadil Hadžić.

Crno-bijeli animirani film "Bla" govori o obrazovnoj strukturi kroz koju smo protisnuti, a koja je jedn je od glavnih oružja svakoga sistema. Pristajemo li na to dobrovoljno ili nam se bez pitanja ispostavlja račun?

Foto: Pučko otvoreno učilište Daruvar
Foto: Pučko otvoreno učilište Daruvar

I igrani film Fadila Hadžića "Službeni položaj" je crno-bijeli, traje 96 minuta, a u njemu ćete susresti poznata glumačka imena poput Milene Dravić, Olivere Marković, Voje Mirića i ostalih.

- "Službeni položaj" prva je Hadžićeva provokativna politička drama, koju je dio kritike odbacio kao slabiju kopiju filma napravljenog godinu dana ranije "Licem u lice" Branka Bauera, vjerojatno prvog jugoslavenskog političkog filma. Međutim, danas mnogi s pravom smatraju da "Službeni položaj" kvalitetom stoji uz bok najboljim Hadžićevim ostvarenjima. Dok "Licem u lice" jasno radi opreku između poštenih i nepoštenih zaposlenika tvornice, u "Službenom položaju" imate dojam da je korupcija premrežila veći dio, ciničnog i materijalnim probitkom opsjednutog, društva, a razlog tome indirektno se može uočiti u općem neuspjehu ekonomskog razvitka Jugoslavije. Posebno je složen glavni lik generalnog direktora preduzeća Bošnjaka, koji se unatoč svojim pravdoljubivim željama pod pritiscima okoline i sam uplete u korupciju, ilustrirajući tezičnu, ali efektnu završnu rečenicu filma da su „na službenom položaju i najbolji ratnici lako ranjivi“. Film je, kao i "Licem u lice", odgovarao tadašnjoj službenoj jugoslavenskoj politici koja je odlučila otvoreno ukazati na postojanje trulih elemenata socijalističkog društva koje treba iskorijeniti, pa je film doživi veliki službeni uspjeh, uključujući Veliku zlatnu arenu za najbolji film, Zlatnu arenu za glavnu žensku ulogu (Olivera Marković) i Srebrnu arenu za sporednu mušku ulogu (Voja Mirić) na Pulskom filmskom festivalu - ističu u Pučkom otvorenoom učilištu Daruvar.

Fadil Hadžić/Foto: Damjan Tadic/Cropix
Fadil Hadžić/Foto: Damjan Tadic/Cropix

Okvir radnje filma sačinjava polemički dijalog u jednoj redakcijskoj sobi. Naime, kroz rad nekoliko službenika u jednom radnom kolektivu, koji koriste forme upravljanja poduzećem da bi postigli vlastitu materijalnu korist, otkrivaju se razlozi koji dovode do nezakonitih pojava, pronevjera i osobnih drama.

Inače, iz revije "Mjesec našeg filma" možete još u četvrtak, 16. svibnja od 18 sati pogledati film iz 2007. "Tri ljubavne priče" redateljice Snježane Tribuson te film "Duga mračna noć" iz 2004. redatelja Antuna Vrdoljaka koji će biti prikazan 30. svibnja od 19 sati.

Revija je nastala suradnjom HAVC-a i Kino mreže (Mreže nezavisnih kina Hrvatske), a projekcije su besplatne.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!